Het up-to-date houden van de website van een gemeente kan een nodeloos complexe en tijdrovende taak zijn, zeker als je geen HTML-genie of expert op het gebied van contentmanagementsystemen (CMS) bent. Gelukkig is er een alternatief: front-end editing, waarbij technische kennis geen vereiste meer is. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij.

Front-end editing in een notendop

Wat is front-end editing eigenlijk precies? Het is vrij simpel: waar je normaal gesproken een website aan de achterkant (back-end) bewerkt en beheert in een contentmanagementsysteem, doe je dat bij front-end editing aan de voorkant. Oftewel: je ziet de website precies zo voor je als de bezoeker, met als enig verschil dat je met een enkele druk op de knop wijzigingen kunt doorvoeren. Teksten, afbeeldingen en wat nog meer kunnen op die manier eenvoudig worden toegevoegd zonder dat je eerst naar de aparte beheeromgeving van je website hoeft te gaan. Front-end editing is onder meer mogelijk met WordPress, waar meer dan een kwart van alle websites wereldwijd op draait.

Eindresultaat direct zichtbaar dankzij visuele editor

Het fijne aan front-end editing is dat je als webredacteur direct het eindresultaat van je handelingen te zien krijgt (de bezoeker ziet de aanpassingen overigens pas nadat jij op publiceren hebt gedrukt). Oftewel: What you see is what you get. Dat is vooral ideaal voor iedereen die niet zo technisch onderlegd is, of geen tijd heeft om zich volledig in de ins and outs van een CMS te verdiepen. De kennisdrempel ligt dus een stuk lager. En er is nog een bijkomend voorbeeld: doordat je direct ziet hoe de website er na jouw bewerkingen komt uit te zien, word je automatisch gedwongen om met de blik van een eindgebruiker naar je eigen website te kijken. Want wat er aan de achterkant van je CMS misschien fantastisch uitziet kan in de praktijk toch minder geslaagd uitpakken. En uiteindelijk staan de wensen van de bezoeker en de gebruiksvriendelijkheid van je website natuurlijk centraal.

Doordat je direct kan zien hoe de website er na jouw bewerkingen zal komen uit te zien, word je automatisch gedwongen om met de blik van een eindgebruiker naar je eigen website te kijken.

Geen webbouwer nodig, dus sneller en goedkoper

Snel inspelen op de wensen van de bezoeker is een stuk eenvoudiger met front-end editing, omdat je met gemak bijvoorbeeld de homepagevan je pagina kunt herinrichten als de actualiteit daar om vraagt, zonder tussenkomst van de webbouwer. Als je gebruik maakt van front-end editing is je website namelijk opgebouwd uit verschillende contentblokken, ook wel components genoemd. Die variëren van bijvoorbeeld afbeeldingen tot tekstvelden en van video’s tot infographics en kunnen door elke medewerker gemakkelijk worden toegevoegd of verplaatst.

Stel je voor dat er plotseling enorm veel vragen bij je gemeente over één specifiek onderwerp binnenkomen, of je merkt dat een van de pagina’s van je website plotseling veel vaker wordt bezocht dan normaal. Dan hoef je niet meer de webbouwer te vragen om dat specifieke onderwerp/segment een prominentere plaats op de website of homepage te geven, maar sleep je simpelweg zelf het betreffende contentblok naar boven. En net zo gemakkelijk zet je de verschillende contentblokken weer op hun originele plek terug. Dat bespaart een hoop geld, maar vooral ook héél veel tijd.

Ruimte voor experiment

De tijd die gewonnen wordt door het niet meer eindeloos te hoeven overleggen met de webbouwer over elke (kleine) aanpassing kan worden gebruikt om sneller in te spelen op bepaalde trends, bijvoorbeeld op het gebied van webdesign. Immers: bij front-end editing heb jij grotendeels zelf de (digitale) touwtjes in handen. Wil je zelf een (nieuwe) landingspagina ontwikkelen? Dankzij de visuele editor kun je dit zonder hulp van technici in elkaar draaien. Of worden interactieve infographics bijvoorbeeld steeds belangrijker om op een snelle, speelse en aansprekende manier informatie over te brengen? Via een contentblok voeg je dit eenvoudig toe.

Met front-end editing is de kennisdrempel zoveel lager, waardoor samenwerken veel makkelijker is

Samenwerken wordt een stuk eenvoudiger

De vrijheid die front-end editing biedt en het gemak ervan zijn belangrijke redenen waarom het momenteel gezien wordt als één van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van webinnovatie. Tot slot is er nog een voordeel van front-end editing dat bij uitstek medewerkers van de gemeente zal aanspreken. Bij een gemeente is samenwerking immers een essentieel onderdeel. Vaak gaan beslissingen over veel verschillende schijven. In het geval van webbeheer kan dat voor complicaties zorgen, omdat het kennisniveau van de verschillende betrokkenen ver uit elkaar ligt. Maar zoals gezegd ligt met front-end editing de kennisdrempel lager, waardoor samenwerken minder gecompliceerder is. Je hoeft het CMS niet te kennen of te begrijpen om toch je bijdrage aan een bepaalde pagina te leveren. En dat werkt participatiebevorderend.

Yard Internet maakte al diverse sites voor gemeentes. Een recent pareltje is de website van de Gemeente Buren.

Meer informatie vind je op deze pagina over het Open Webconcept voor gemeenten. Neem contact op met Dennis van Aalst; dennis@yard.nl  of bel met 030-2341020.

Deel:

The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.